Храм мученика Іоанна Воїна відвідали учні школи для дітей сиріт

4 травня у храмі мученика Іоанна Воїна було звершено Божественну Літургію. Наприкінці богослужіння була прочитана молитва на роздроблення Артоса, що був освячений у Пасхальну ніч. А після служби Артос був розданий усім присутнім.

Також в цей день храм відвідали учні Санаторної школи інтернат для дітей сиріт, що у Пущі-Водиці. Після богослужіння настоятель храму протоірей Андрій Антощук розповів дітям про храм, його устрій та симовліку. Після чого для учнів був влаштований прихожанами храму солодкий стіл, та розадані подарунки.

Про Артос

Слово артос (по-грецьки квасний хліб) означає загальний всім членам Церкви освячений хліб, інакше – просфора всеціла.

Артос протягом всієї Світлої седмиці займає в храмі саме видне місце разом з образом Воскресіння Господнього і по закінченню світлого тижня роздається  віруючим.

Вживання артоса починається з самого початку християнства. У сороковий день після Воскресіння Господь Ісус Христос вознісся на небо. Учні та послідовники Христові знаходили розраду в молитовних спогадах про Господа – вони пригадували кожне Його слово, кожен крок і кожну дію. Збираючись на спільну молитву, вони згадували Таємну Вечерю і причащалися Тіла і Крові Христових. Готуючи звичайну трапезу, вони перше місце за столом залишали невидимо присутньому Господу і клали на це місце хліб. Наслідуючи апостолам, перші пастирі Церкви встановили в свято Воскресіння Христового ставити в храмі хліб як видимий вираз того, що потерпілий за нас Спаситель став для нас справжнім хлібом життя.

На артосі зображується Воскресіння Христове або хрест, на якому видно тільки терновий вінець, але немає розп’ятого Христа, – як знамення перемоги Христової над смертю.

Частинки артоса, отримані в храмі, благоговійно зберігаються віруючими як духовні ліки від хвороб і немочі. Артос вживається в особливих випадках, наприклад, під час хвороби, і завжди зі словами «Христос воскрес!»

(87)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів